Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

En viktig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

äppelcider

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks försiggå en bestående debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det bara är dextros som gäller om man vill få till en aptitlig smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning olika åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.

En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det faktiskt ej spelar någon roll.

Något man måste minnas är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig noga till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och ersätta med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod även kommer att influera resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl igen. Du bör helst kringgå att blanda på känsla.