Instagram slår ner på tjänster som säljer “likes” och följare

Du behöver inte få fler vänner att få fler Instagram-följare – allt du behöver göra är att svepa ditt kreditkort, och vissa tjänster kommer att öka antalet följare åt dig.

Instagram vill skära ner på det. Från och med måndag, Instagram säger att det inte längre kommer att tillåta “oäkta likes, följer och kommentarer från konton som använder tredjepartsappar för att öka deras popularitet.” Det inkluderar att köpa “Snorbilligt” och följare, och betala för annat engagemang som genereras av appar som kräver en användares Instagram-inloggningsuppgifter för att fungera för deras räkning.

Instagram säger att det “byggt maskininlärningsverktyg” för att upptäcka konton som växer artificiellt. Flytten är inte retroaktiv, så Instagram tar inte bort “Gillar” eller följare som konton redan har samlat. Det kommer bara att förhindra dem i framtiden.
Här är meddelandet användarna kommer att få när de försöker lägga till “oäkta” gillar eller anhängare. Instagram

Instagram listar inga specifika appar eller tjänster i sitt blogginlägg, så det är svårt att säga vilka tredjepartstjänster som kommer att påverkas av detta. Men det är lätt att hitta tjänster som säljer “Gillar” och anhängare på nätet.

Det är lätt att förstå varför människor betalar för att öka sina “gillar” och anhängare. En Instagram-influencer med ett större följande, eller mer engagemang, kan ta ut mer av annonsörer som vill betala dem för att marknadsföra sina produkter. Det finns också ett psykologiskt element i det: Ju fler anhängare du har, desto mer legitimt ser du på riktiga Instagram-användare som kanske också vill följa dig.

Men sociala medier företag, inklusive Facebook och Twitter, har slagit ner på robotar och “oäkta aktivitet” under de senaste åren. En del av det kan vara farligt, som när ryska skådespelare använde Facebook för att försöka gunga den allmänna opinionen inför valet i USA 2016. Det är också irriterande, och delegitimizes resten av tjänsten. Vem bryr sig om efterföljare räknas och “Gillar” om de kommer från bots?

Denna typ av aktivitet har varit emot Instagrams användarvillkor ett tag, så det är inte helt klart varför Instagram vill slå ner på detta nu. Här är en logisk gissning dock: Facebook är under större press än någonsin att polisen verksamheten på sina plattformar, med tanke på allt som har hänt med Facebook och ryska valet inblandning sedan 2016.

Och Instagram är inte gjort: “Vi kommer att få fler uppdateringar under de kommande veckorna om ytterligare åtgärder vi vidtar för att ta itu med oäkta aktivitet på Instagram”, skrev företaget på sin blogg.