Vad är IPTV? Allt du behöver veta om framtidens video

Om du inte är en del av medielandskapet, det finns en god chans att du inte har hört talas om IPTV. Men du har förmodligen använt det i åratal.

Och det är troligt att du kommer att använda det mer i framtiden. IPTV växer snabbt, med nya leverantörer och tjänster poppar upp tillsammans med traditionella TV-leverantörer med mer IPTV-erbjudanden.

Men vad är IPTV? Vad står IPTV för? Hur fungerar det? Och hur kan du använda den för att förbättra din TV-tittande upplevelse?

Vad är IPTV?

Låt oss börja med grunderna. Vad, exakt, är IPTV?

IPTV står för “Internet Protocol Television.” Den “IP” i IPTV är densamma som den i din IP-adress eller VoIP (Voice over IP). Allt detta innebär att TV-programmering kommuniceras med hjälp av Internetprotokollet.

För att förstå vad det betyder, måste du veta lite om hur icke-IPTV fungerar. Med kabel-eller satellit-TV skickar sändningsföretagen ut signaler och tittarna – du kan bara titta på vad som sänds. Om du inte har någon form av inspelningsenhet får du inte diktera vad som händer när. Du ställer bara in när du kan och titta på vad som är tillgängligt.

IPTV är annorlunda. Istället för att överföra innehåll via ljuspulser i fiberoptisk kabel eller radiovågor från en satellit, sänder IPTV visar och filmer via din vanliga internetuppkoppling. (Du kanske använder en kabel-eller satellitanslutning till Internet, men dessa är oberoende av de som vanligtvis bär dina TV-signaler.)

Istället för att sända en rad shower på ett specifikt schema, använder de flesta IPTV video on demand (VOD) eller tids förskjuten media-vi diskuterar dessa, och ett tredje format, på bara ett ögonblick.

Det finns några komplicerade nätverksarkitektur bakom allt detta gör det arbete, inklusive massor av omkodning från traditionella signaler till IP-vänliga sådana. Men det viktiga är att du inte behöver titta på vad som sänds. Du kan berätta för din leverantör vad du vill titta på och de skickar det direkt till dig.

Om du har använt en streaming-tjänst som Netflix eller Hulu, det är samma idé, men med TV istället för filmer eller syndikerade shower.
Behöver du en digitalbox för IPTV?

Eftersom de flesta TV-apparater inte är utrustade för IPTV, kan du behöva en iptv box som “översätter” vad du får över din internetuppkoppling till ett format som din TV kan läsa.

Din dator, å andra sidan, behöver inte något att titta på IPTV. När du registrerar dig för en tjänst, kan du använda den för att strömma vad du vill i någon av de IPTV-format (som vi kommer att diskutera nästa).

Så om du kan spegla skärmen till din TV kan du titta på IPTV utan en digitalbox.
Hybrid IPTV

Många TV-leverantörer är nu anta en hybrid strategi för IPTV för att lösa några av de problem med fullt IP-aktiverade sändningar. IPTV kräver en hel del bandbredd för att överföra massor av data med hög hastighet.

Hybrid IPTV kombinerar traditionella TV-tjänster med IP-baserade sådana. Den största försäljningsargument är att det är allt levereras genom en enda låda. Det gör att TV-leverantörerna kan utöka sina erbjudanden till sina prenumeranter.

Det gör det också lättare att rulla ut nya produkter och tjänster utan att helt se över digitalboxen. Det är ett bra sätt att övergå från en traditionell modell till en modernare.


Hur fungerar IPTV?

Det finns tre olika IPTV-format. Vi tar en titt på var och en individuellt.
Video på begäran (VOD)

VOD streaming är precis vad det låter som; du får video när du kräver det. Filmstreaming webbplatser är VOD-leverantörer. Det finns ingen tidsbegränsning för vad du kan titta på (annat än vad tjänsten för närvarande har rättigheter för).

Du berättar för tjänsten vad du vill titta på, de skickar den till dig via Internet och du tittar på den. Enkel.

Netflix, Hulu och Amazon Prime Video är populära exempel på VOD-tjänster. (Det finns många mindre, nisch tjänster finns också.)