Vad är IPTV och varför bryr du dig om du har en TV-låda

Eftersom TV-lådor har blivit populära med ankomsten av Android till TV-apparater, termer som IPTV, Kodi eller Plex är på order av dagen. De flesta av dessa termer hänvisar till en typ av applikation som vi kan utöka de möjligheter som enheter som Xiaomi Mi-rutan för närvarande erbjuder. Men vad är IPTV och hur kan det integreras i en TV-låda? Vad är Kodi till för? Och Plex? Låt oss se vad alla dessa villkor innebär.
IPTV: vad är det och vad är dess fördelar (och nackdelar)

IPTV står för termen Internet Protocol TV, eller vad som är samma, Internet protocol TV. Om sändningen av traditionell TV är gjord av satellit eller antenn, sänds sändningen av IPTV-kanaler över nätverket, och mer specifikt via en IP-adress (därav namnet).

För närvarande erbjuder företag som Movistar sådana tjänster via plattformar som Movistar Plus. Andra som Netflix, HBO eller Amazon Prime väljer en moln värdtjänst som inte har något att göra med termen IPTV. Skillnaden från dessa är att sändningen vanligtvis utförs live, som regel. I rent tekniska termer bygger den teknik som implementeras av sådana plattformar på OTT-protokollet (over the Top).

Vilka är fördelarna med dessa sändningar som görs via en IP-adress? Just friheten att ansluta till en IP-adress. Eftersom dessa är privata nätverk tillåter IPTV teknik oss att ansluta till vilken kanal som helst utan att behöva ha en dedikerad antenn eller prenumeration. Vad vi behöver är en dekoder som omvandlar dessa IP-adresser till kanaler via en TV-låda. Det är just här att program som Kodi, VLC eller Plex kommer in, som vi kommer att prata om nedan.

Amazon-firetv-stick-4K-22

Men inte allt som glimmar är guld. På grund av arten av IPTV teknik fördelar dagens nätverk en betydande del av bandbredden för att bevara den ursprungliga kvaliteten på sändningen, något som i begränsade anslutningar kan påverka de andra enheterna negativt. En annan nackdel med att använda dessa tjänster beror just på deras beroende av nätverk.

När vi ansluter till en privat IPTV-kanal kan listorna innehålla skadlig kod som enkelt kan överföras till våra enheter med hjälp av en IP-adress. Detta debiteras speciellt på piratkopierade IPTV-kanaler som replikerar utfärdandet av betalda kanaler. Av denna anledning rekommenderar vi inte dess användning helt.
Kodi, VLC, Plex … det är därför du vill ha en IPTV-Box

Vi har tidigare talat om behovet av en dekoder för att översätta sändningar gjorda via IPTV-kanaler. De flesta av dessa dekodrar kan implementeras via programvara, såsom Kodi, VLC eller Plex.

Sättet att installera kanaler i de program som just nämnts är i allmänhet enkel. Sök bara efter bästa IPTV på Internet i M3U, W3U eller M3U8-format och fortsätt med installationen genom applikationsalternativen. I den här andra artikeln som vi bara länkade visar vi hur man går vidare i Kodi.

Exakt den största fördelen med denna typ av format är volymen av kanaler (privata och offentliga) som finns på Internet. Det är sant att vissa replikera betalningskanaler, såsom Movistar Plus och andra plattformar som finns i andra länder. Från tuexperto.com Vi avråder starkt från att använda dessa.

När det gäller offentliga kanaler finns det för närvarande en hel rad sändningar, både från Spanien och från andra länder, som vi kan installera i vår TV-låda utan att behöva prenumerera på betalda tjänster. Kanaler av sport, underhållning, fritid, Musik, Natur … möjligheterna är praktiskt taget oändliga.