Spännande att brygga eget vin

Vin är en av favoritdryckerna hos flera personer. Det finns antika seder av framställning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därjämte blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera menar att det är ett ypperligt tillfälle att själv ha chans att utröna varierande vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en komplett vinsats. Ifall alla instruktioner följs noga så kommer också nybörjaren lyckas och få ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så tillåts vin i sedvanlig bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, enbart kallas vin om vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock ej leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger potential att testa att göra vin på många varierande bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man ska tänka på före man sätter igång med hemmabryggningen är att inspektera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ombilda vinets smakkaraktär påtagligt. En annan väldigt betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan ska man förädla sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets förmåga att förädla beror på kvalitativa aspekter som kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur.

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska ske i rumstemperatur. Aktivt kol finns att köpa via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej ska vara för små. Ett vattenlås ska vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är tillräckligt stor kommer mäsk ta sig ut via vattenlåset.

När förjäsningen är klar måste vinet omtappas till ett annat jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är även en mycket betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara tillräckligt.

Stundvis är det faktiskt inte enbart sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar följaktligen utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en väsentlig roll under bryggningens gång. Ett förslag är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna alla värden noga i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli förvånad över vinsmaken i slutändan. Men man bör så klart inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet alltemellanåt och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i omkring 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ännu en gång.