Är vaping säkerT?

Det är svårt att undgå fakta om rökning. De hälsorisker som är förknippade med cigaretter är väl dokumenterade, och de stora, grafiska varningarna på varje förpackning är uppenbara. Men när det gäller e-cigaretter, göra ett hälsosamt beslut kan vara svårare.

Vissa firar ankomsten av dessa “rökfria” nikotin verktyg som ett säkert alternativ till cigaretter, cigarrer och andra tobaksprodukter. Apparaterna avger inte samma cancerframkallande tjära och gifter som bränner tobaksblad.

Men det är inte hela historien. Många e-cigaretter är laddade med beroendeframkallande nikotin och även de utan nikotin kan innehålla giftiga kemikalier.

Så är det säkert att vape? Vi pratade med Jason Robinson, Ph.D., docent i beteendevetenskap, om farorna med e-cigarett aerosol.

Vad är vaping?

E-cigaretter är nikotin leveransenheter som har ett batteri, ett värmeelement och en behållare för vätska. När vätskan värms, användare inhalera aerosol. Vätskorna är oftast smaksatt och innehåller nikotin, så att användarna upplever en smakupplevelse samt en träff av samma beroendeframkallande stimulantia som finns i cigaretter.

Vaping eller vaporizing är det ord som används för att beskriva insamling av aerosol som produceras av e-cigaretter eller liknande anordningar som förångare eller ång pennor. Ett märke, Juul, har blivit så populärt att ett nytt verb, Juuling, används flitigt.

Riskerna med vaping

Forskarna vet att e-cigarett aerosol innehåller giftiga kemikalier som de som finns i lim och färg. Vad är mindre tydligt är om beloppen är tillräckligt hög för att orsaka sjukdomar som cancer.

“Det största problemet är att vi inte vet exakt vad som går in i alla smaker, och det finns tusentals av dem”, säger Robinson. Experter säger att det kan ta 20 år att veta de långsiktiga hälsoeffekterna av vaporizing.

Men det finns några tydliga faror för e-cigaretter, särskilt när det gäller nikotin.

Nikotin är beroendeframkallande. I själva verket, det är en av de mest beroendeframkallande ämnen som finns. Ett beroende av nikotin kan leda e-cigarett användare, särskilt barn, till förmåga att vanliga cigaretter.

“Rädslan är att dessa unga människor som aldrig skulle ha provat cigaretter nu blir beroende av nikotin på den mest lättpåverkade tiden”, säger Robinson.

Nikotin är skadligt. Detta gäller särskilt unga, utvecklande hjärnor. Nikotin användning kan hämma en ungdomars förmåga att lära sig och påverka deras beteende. Det mycaption deras förmåga att motstå missbruk, vilket leder till mer nikotin användning. Nikotin förvärrar också förhållanden som depression och ångest.

Om du har astma, e-cigarett aerosol kan irritera halsen och lungorna.

Om du är en rökare, vaping kan stödja din vana, inte bryta den. Istället för att övergå från cigaretter till e-cigaretter, vissa rökare hamna med hjälp av båda.

“Det finns inga belägg för att människor kan byta och hålla sig bytte, vissa människor går till dubbel användning,” säger Robinson. “De kan skära ner på cigaretter, men de använder e-cigaretter för att få nikotin i områden där rökning är förbjudet.”

Detta ökar deras nikotinberoende istället för att minska det, säger han.

Nikotin fläckar, nikotintuggummin och andra rökavvänjning produkter är utformade för att hjälpa rökare Wendy off nikotin. Till skillnad från e-cigaretter, de har visat sig fungera.

Vätskor och anordningar kan vara farliga. E-cigaretter har varit kända för att explodera och vätskan är giftig om den kommer i kontakt med ögon eller hud, eller om du oavsiktligt eller medvetet dricker det.

Robinson säger orsakerna till att undvika Juuls och e-cigaretter är övertygande.

“Om du inte redan är beroende av nikotin, varför ta risken att bli beroende och skadar din hälsa?”, säger han. “Om du är beroende av nikotin, du är mycket bättre att använda Safe avvänjning verktyg som visat sig vara effektiva för att bromsa din cravings och få bort tobaksprodukter.”

Slutligen, om du är rökare, alla icke-tobaksbaserade nikotin produkt är bättre, säger han. Men försök receptbelagda eller över disk former innan e-cigaretter.