Vad är ett VPN och hur fungerar det? En icke-teknisk nybörjar guide till virtuella privata nätverk

Vad är en VPN?

Ett virtuellt privat nätverk, eller VPN, är ett program som ändrar din IP-adress och krypterar all din internettrafik. Detta förbättrar online integritet, säkerhet, och hjälper användare att kringgå online censur som införts av regeringen, Internetleverantörer eller någon annan organisation eller person som blockerar webbplatser.
Fördelar med att använda en VPN-

Det finns flera fördelar med att använda en VPN-tjänst, dessa är följande:

Hindrar din Internetleverantör (ISP) från att se vad du får upp till på Internet

Detta gör det också mycket bra på att förhindra en generell myndighetsövervakning av det slag som utförs av NSA.

Dessutom kan webbplatser inte se antingen din riktiga IP-adress eller vem din ISP är. Allt de kan se är IP-adressen för VPN-servern, som vanligtvis delas mellan många VPN-användare för att ytterligare skydda varje enskild användare.

Till skillnad från Internetleverantörer, men ansedda VPN-tjänster inte hålla loggarna för denna information för senare hämtning. Faktum är att en hel del sekretess-fokuserade VPN-tjänster går längre, och även göra av punkt att ta bort alla metadata anslutningsloggar som skulle kunna indirekt Länka kunder till sin verksamhet på Internet.
Förhindrar att webbplatser ser din IP-adress

Din Internet Protocol-adress eller IP-adress är hur du identifieras online. När du använder en VPN ersätts detta med IP-adressen för din VPN-leverantör, vilket gör det svårare för webbplatser att identifiera dig.

Detta går långt för att skydda din integritet när du surfar på webben. Och det gör det också svårare för annonsörer att inrikta dig på annonser.
Besegra censur

En VPN kan du kringgå censur, vara det genom en repressiv regim, eller din skola eller kontor WiFi-administratörer.

Genom att ansluta till ett VPN kan du komma åt blockerade webbplatser, helt enkelt genom att ansluta till en VPN-server som finns någonstans där innehållet inte censureras.
Ger dig tillgång till streamingtjänster som Netflix

Med en VPN-anslutning kan du komma åt utländska streamingtjänster som blockeras i ditt land, oavsett var du befinner dig. Bara ansluta till en VPN-server i landet, och när det gäller Internet är du där!

Genom att ansluta till en VPN-server i USA kan du till exempel häva blockeringen av Netflix-innehåll i USA. Den amerikanska versionen av tjänsten har fler TV-program och filmer än något annat land Netflix katalog. Du kan också använda en VPN för att avblockera YouTube-videor, genom att ta sig runt regionala begränsningar genom att låtsas vara i ett land som videon är tillgänglig i.

Eller, om du ansluter till en VPN-server i Storbritannien, kan du titta på BBC iPlayer utomlands gratis.
Skyddar dig från både hackare

Hur vet du att WiFi på ditt lokala kafé är säkert? Svar… du inte. Detta gäller gratis allmän WiFi överallt. Och använda osäkra WiFi är en öppen inbjudan för kriminella hackare att stjäla din känsliga data.

En VPN kommer att skydda dig när du använder alla former av offentliga WiFi eftersom dina data är säkert krypterad.
Skyddar dig när P2P torhyra

När du använda en VPN för torhyra din verklig IP adress är avskärmad från like dataöverföring den samma torrents. Det döljer också innehållet i vad du laddar ner från din ISP och är praktiskt för åtkomst till blockerade webbplatser.

När du använda en VPN för torhyra din verklig IP adress är avskärmad från like dataöverföring den samma torrents. Det döljer också innehållet i vad du laddar ner från din ISP och är praktiskt för åtkomst till blockerade webbplatser.

Så här använder du en VPN-

Mekaniken i att använda en VPN är enkla, och oavsett vilken plattform du använder bör gå ungefär så här:

Registrera dig för en VPN-plan.
Ladda ner och installera programvaran. VPN-programvara på stationära datorer kallas ofta för en VPN-klient medan programvara för mobila enheter kallas för en VPN-app. I verkligheten är de samma sak och vi behandlar villkoren omväxlande.
Kör klienten eller appen.
Logga in på klienten eller appen med inloggningsuppgifterna som du använde när du köpte prenumerationen.
Många VPN-appar har en stor vänlig “Connect”-knapp. Klicka bara på eller tryck på den för att ansluta till en närliggande VPN-server som valts av din VPN-leverantör. Detta kommer nästan säkert att ge den snabbaste VPN-anslutningen tillgänglig. Om du vill använda en server i ett annat land har vissa VPN-anslutningar en karta så att du enkelt kan klicka på det land som du vill ansluta till på kartan. Om din VPN icke ‘ har den här, klick menyn knapp och den här vilja utställning du listan av VPN servarna den VPN har.